Ett kanotäventyr längs Svartåns stadsnära vildmark

Svartån rinner från Värmland till Örebro och bildar en totalt 8 mil lång kanotled. Här får du uppleva en varierande natur med kulturlandskap blandat med äkta vildmark. Flera av de mindre sjöarna är kända för sitt rika fågelliv och du har även goda chanser att se bäver.

Turförslag 1:

Stockås vindskydd, ca 8 km sydost om Mullhyttan, är en utmärkt startplats för att utforska Svartån. Du paddlar delvis genom odlingslandskap men får även en härlig vildmarkskänsla med bäverhyddor och mycket fågelliv. Ganska snart kommer du till naturreservatet Skagerhultsmossen som är den största mossen i Örebro län. Svartån passerar vid mossens norra del och du kan stanna till och spana efter fåglar innan du fortsätter turen.

Svartån slingrar sig sedan vidare genom vildmark med inslag av kulturlandskap. Stanna till längs strandkanten för medhavd picknick medans du njuter av fågelkvittret. Efter ca 8 km är du framme vid Backa kvarn där det blivit dags att ta upp kanoten.

Du paddlar medströms och den här sträckan innhåller inga lyft vilket gör att den är lättpaddlad och passar även dig som inte är så van. Det är också en sträcka som är lämplig för dig som vill paddla med barn. Med förberedelser, fikapaus och lite landstigningar beräknas tidsåtgången till ca 5 timmar.

Turförslag 2:

Vill du göra en längre tur med mer inslag av odlingslandskap kan du välja att starta turen från Hidingebro, strax norr om Fjugesta. På båda sidor om Svartån breder åkrar och ängar ut sig, blandat med mindre skogsområden. Efter ca 7 km paddling är du framme vid Välaskogens rastplats. Här passar det bra att inta lite matsäck och vila en stund.

Från Välaskogen fortsätter du sedan paddlingen och åkermarkerna blandas med infrastruktur som Örebro flygplats och E20.

Efter ytterligare ca 11 km med härlig paddling så kommer du fram till Lindbacka bruk. Här passar det bra att avsluta paddlingen för att undvika långa lyft. Dessutom är den gamla bruksmiljön runt Lindbacka ett spännande och kul besöksmål. Den senaste tiden har flera företag flyttat in här och numer finns både konst och antikt, kombucha-produktion och kafferosteri.

Priser

Turförslag 1:

Mer information och priser kommer inom kort och tills dess går det bra att kontakta oss via mejl: