Cykeläventyr längs Vättern och i Tivedens skogar

Cykla längs Vättern och i Tiveden och upplev kultur och natur från cykelsadeln!

Under fyra dagar får du utforska norra Vätterbygden och Tiveden med sin vackra natur, spännande historia och intressanta kultur. Cykeläventyret börjar med Askersunds småstadscharm och går via Stjernsunds slott till Verner von Heidenstams och den Heliga Birgittas Olshammar. Härifrån fortsätter du in i Tivedens djupa skogar, med Fagertärns röda näckrosor, Tivedstorps finska anor och förstås Nationalparkens storslagna natur. Bekväma boenden och god mat ger guldkant till äventyret.

Läs mer om äventyret längre ner!

cykla vid Vättern och i Tiveden
Tivedstorp ligger i hjärtat av Tiveden

Dag 1 – ca 30 km

Askersund är den mysiga småstaden vid sjön Alsen vid Vätterns norra ände. Under sommaren är hamnen den självklara samlingsplatsen. Här kan du strosa längs kajen med en glass och titta på fint lokalt hantverk i de små bodarna vid hamntorget.

På andra sidan vattnet syns Stjernsunds slott som anses vara ett av Sveriges vackraste. Slottet har tillhört släkten Bernadotte och i mitten av 1850-talet sålde Oscar I egendomen till sin son prins Gustaf, även kallad sångarprinsen. På prinskullen, mitt emot slottet, sägs han ha skrivit bland annat Glad såsom fågeln.

På förmiddagen hämtar du ut din cykel och trampar iväg mot Stjernsund, ca 7 kilometer. Du cyklar längs med vattnet på en mysig grusväg utan biltrafik, förbi grönskande kohagar. Framme vid slottet har du möjlighet att följa med på en guidad tur och höra mer om historien. Från 1860-talet kom slottet att tillhöra familjen Cassel som bland annat avlade fram vår svenska rödbrokiga boskap här.

Nere vid vattnet ligger slottscaféet där du äter lunch och samtidigt kan du beskåda båttrafiken och njuta av utsikten in mot Askersund. Efter lunch fortsätter du cyklingen mot Olshammar som, förutom en kort sträcka på R49, går genom lantlig idyll längs mindre vägar på grus och asfalt.

Framme i Olshammar checkar du in på Olshammarsgården där du också avnjuter en härlig trerättersmiddag. Innan middagen har du möjlighet att titta på Birgittakyrkan och ta en promenad ner till båthamnen. Dessutom kan du besöka Verner von Heidenstams födelserum på Olshammarsgården. Han föddes den 6 juli år 1859 i det nordöstra gavelrummet på nedre plan och på ett av dörrfodren kan du se hur hans längd, från 4 till 21 års ålder, är markerad.

Dag 2 – ca 25 till 30 km

Efter en god frukost, och kanske ett morgondopp i Vätterns svala vatten, är det tid att packa ner ditt lunchpaket och cykla iväg. Turen går via mindre vägar in mot Tivedens stora skogsområden. Efter ca 11 km kommer du fram till Fagertärns naturreservat. Fagertärn är känt för sina unika röda näckrosor som blommar i juli och augusti. Den röda färgen har uppkommit genom en mutation och upptäcktes första gången år 1856. Sedan år 1905 är näckrosorna fridlysta. Oavsett om de röda näckrosorna blommar eller inte så är det vackert att vandra runt Fagertärn. Stigen är 2,5 kilometer lång och delvis krävande så du får verkligen uppleva Tivedens dramatiska natur. Kanske passar det bra att du slår dig ned vid något av borden här och avnjuter de goda lunchmackorna!

Cykelturen fortsätter sedan, delvis längs munkarnas gamla pilgrimsled Munkastigen som går från Riseberga kloster till Olshammar och därifrån vidare över Vättern och till Vadstena. Cyklar du fatbike eller mtb så kan du välja att vika av in på skogsstigarna men annars fortsätter du längs grusvägen och passerar bland annat grottan Johannes kammare. År 1834 härjade koleran i Tiveden och en man vid namn Johannes tog sin tillflykt hit vilket nu gett namn åt grottan. Du passerar även den gamla munkakällan som vi dock rekommenderar att du INTE dricker ifrån…

Från Bosjön har du ca 10 km kvar till Tivedstorp men har du extra energi kan du förlänga turen och cykla upp till Dammtorps hembygdsgård. Väl på plats vid Tivedstorp får du checka in i något av de charmiga husen och koppla av i de vackra omgivningarna innan det är dags för middag.

Dag 3 – ca 40 km

Tiveden är Sveriges sydligaste finnskogsområde och Tivedstorps historia går tillbaka till 1600-talet då finska nybyggare slog sig ner här för att bruka jorden. Tivedstorps ursprungliga namn är Hindrikstorp efter dess grundare. De stora och otillgängliga skogsområdena har även varit tillhåll för stråtrövare och här har otaliga myter och sägner fått liv.

Den här dagen får du cykla genom de trolska skogarna, förbi mäktiga klippblock och spegelblanka sjöar och tjärnar. Efter frukost packar du ditt lunchpaket och beger dig de ca 5 km mot Nationalparken. På vägen passerar du Stigmanspassets branta klippor och förr i tiden var de som passerade här ett lätt byte för stråtrövare. Stanna gärna vid huvudentrén till Nationalparken och ta del av den information som finns om växter och djur i området. Vill du göra en vandring så är t.ex. Stenkällerundan en fin och lagom lång tur. Tiveden är välbesökt så det kan vara bra att börja dagen relativt tidigt så att du får skogen lite mer för dig själv.

Från huvudentrén fortsätter cyklingen längs med sjön Stora Trehörningen. Du cyklar på fina grusvägar, förbi Ösjönäs och vidare mot Sannerud vid sjön Unden. Efter ca 12 km är du framme vid Tiveds kyrka. Följ Byvägen till centrum av Sannerud där du finner Tivedens kafferosteri. Rosteriet drivs av Nina och Ralph som valt Tiveden som sitt hem och som rostar kaffe med stor passion och kärlek. Passa på att smaka på egen-rostat kaffe i mysig och avkopplande miljö.

Granne med rosteriet ligger Tivedens lanthandel och ”skogsrestaurangen” Luripompa. Kanske suger det i magen trots lunchpaket och kaffe så här har du möjlighet att fylla på energidepåerna innan du cyklar de sista ca 10 km tillbaka till Tivedstorp. Nu följer du en asfalterad väg som sakta leder uppåt och bort från sjön Unden. Den sista biten känner du igen från gårdagen och snart är du tillbaka vid Tivedstorp där du kan vila lite innan det är dags för kvällens middag. Skulle du ha gott om extra energi kan du även cykla drygt 4 km enkel väg för ett härligt kvällsdopp vid Vitsands vackra sandstrand.

Dag 4 – Ca 30 till 40 km cykling

Det har blivit dags att lämna Tivedstorp och fortsätta cyklingen genom Tivedens stora område men nu i riktning mot Askersund. Längs härliga grusvägar, förbi små gårdar och byar och genom fina skogsområden går turen. Du passerar små fina sjöar där det kan passa bra att slå sig ner för att äta det medhavda lunchpaketet.

Ca 10 km innan Askersund, i Dohnafors, ligger Kullängsstugan. Det är en byggnad från slutet av 1600-talet som är ett bra exempel på hur en välbeställd bonde kunde bo vid den tiden. Kullängsstugan har två stora rum som skiljs åt av en farstu och en kammare. Till gården hörde åkrar, ängar, skog och en mosse. Kullängsstugan var bebodd fram till 1936 och skänktes därefter till Örebro läns museum.

Från Kullängsstugan fortsätter du den sista biten tillbaka till Askersund. Kanske lockar det att ta en glass i hamnen efter att du har lämnat tillbaka cykeln?

Detta ingår

3 övernattningar (inkl. sängkläder och handdukar) varav 2 nätter på Tivedstorp, 3 frukostar, 1 lunch och 3 picknickluncher, 3 middagar, inträde på Stjernsunds slott och Verner von Heidenstams rum.

Pris 5250 kr

Tillval

3-växlad damcykel 250 kr, MTB 850 kr, fatbike 800 kr, el-MTB 1600 kr

Bagagetransport 1050 kr

och/eller cykelväskor samt cykelservice

Starta och/eller avsluta turen direkt vid tågstationen i Hallsberg. Lägg till 1-2 extra dagar inklusive mat och boende för att kunna ta tåget till äventyret! Vi möter upp med utrustningen och kan även ta med delar av ditt bagage. Det finns flera fina cykelvägar och vägar med lite trafik för att ta sig till Askersund. Pris 1950 kr / extra dag.

Vill du stanna längre i Olshammar eller i Tiveden så finns flera fina tillval. Se nedan.

Olshammar:

Möjlighet till kvällspaddling i Vätterns skärgård eller stanna en extra dag för att paddla i Vätterns skärgård. Pris från 450 kr för kvällpaddling.

Tivedstorp:

Lägg till en extra dag för ytterligare vandring eller cykling i Tiveden eller upplev Tivedsnaturen på ett nytt sätt genom att paddla träkanot på några av Tivedens vackra vatten. Pris på förfrågan.

Information och bokning

Den här turen är endast bokningsbar via telefon eller mejl. Efterfrågan på boende är stor under högsäsong så vi föreslår att du planerar ditt cykeläventyr till juni och början av juli eller till augusti.

Kontakta oss för mer information och tillgänglighet samt för bokning: