Släta klipphällar och gungande vågor på Vättern

Följ med Experitur och vandra och paddla packraft i och vid Norra Vätterns skärgård!

Strax söder om Askersund, och vid Tivedens östra gräns, ligger det magiskt vackra naturreservatet Utnäset. Reservatet består av fin gammelskog och en kuststräcka som präglats av vind och vågor. Området är på samma gång vilt och vänligt, där den karga kusten blandas med släta klipphällar omgivna av kristallklart vatten. Under den här turen får du uppleva Utnäset och Vätterns skärgård på ett nytt och spännande sätt!

Utforska ö-världen med packraft

Genom att kombinera vandring med packrafting kan vi ta oss ut till öarna och vandra även där! Här ser vi ut över Vättern och den vindpinade kusten. Till sällskap har vi en mängd olika fågelarter.

Packrafts är uppblåsbara farkoster som kan ses som en kombination av en båt och en kajak. De är flatbottnade och därmed oerhört stabila att paddla så du behöver inte vara orolig att välta. Dessutom håller vi oss på övervägande lugnt vatten då öarna bildar en skyddande barriär mot vågorna från Vättern. Ulrika, som är guide på turen, är en hängiven packraft-paddlare som kan ge tips och hjälp så att du på bästa sätt uppskattar paddlingen.

En packraft inkluderat paddel och flytväst väger ca 4 kg. Ihoprullad blir packraften ungefär lika stor som ett tält och kan enkelt fästas på ryggsäcken. Vi startar turen till fots från Igelbäckens masugn och följer vandringsleden längs med Vättern. Vandringen är lätt kuperad och bjuder på vackra vyer över skärgården. Efter knappt 2 km vandring kommer vi fram till platsen där vi ska börja paddla. Med hjälp av vindsäckar pumpar vi på bara några minuter upp våra packrafts. Ryggsäckarna spänner vi fast frampå och sedan är det bara att paddla iväg!

Vi stannar på en av de vackra öarna och fikar och njuter. Beroende på väder och vind fortsätter vi sedan att utforska ö-världen både till fots och från vattnet innan det är dags att ta sig tillbaka till fastlandet. Där rullar vi ihop våra packrafts för att sedan vandra den sista kilometern tillbaka till utgångspunkten.

Praktisk information

Den här guidade turen genomförs endast i små grupper med 2-3 personer. Vi startar kl. 10 och tillbringar ca 5-6 timmar tillsammans. Fika och lätt lunch samt te/kaffe ingår. Packraft med paddel, flytväst och drybag med remmar ingår också, samt ryggsäck ifall du inte har en egen. Transport från Askersund kan ordnas om du önskar.

Ta med ett ombyte samt en varm tröja och vindjacka.

Pris: 1450 kr/person

Kontakta oss via mejl för mer information och bokning. Turen är tillgänglig under hela sommaren.