Fatbike-äventyr med tältnätter i Tiveden

Cykelsemester i härliga Tiveden!

Upptäck Tivedens spännande skogsområde från cykelsadeln. Du cyklar genom trolska skogar, förbi mäktiga klippformationer och passerar mörka tjärnar. Området bjuder även på mysiga kaféer och restauranger. Nätterna tillbringar du i tält och du vaknar upp till fåglarnas kvitter.

Du cyklar på fatbikes vars breda däck passar på alla typer av underlag. På så sätt kan du själv välja om du vill susa fram längs härliga grusvägar eller hellre ger dig in på mysiga och bitvis utmanande skogsstigar.

Tiveden bjuder på en spännande historia med sägner om såväl jättar som rövare och naturligtvis får du turförslag och kartor till intressanta sevärdheter och trivsamma rastplatser.

Turen börjar i Askersund och hit tar du dig enkelt med lokaltrafik. Ett alterativ kan vara att starta från tågstationen i Hallsberg eller Laxå. Vi börjar med att gå igenom din utrustning där cykel och cykelväskor ingår. Har du hyrt extra utrustning så tittar vi över den och hur den fungerar. Du får även ett informationspaket med kartor och beskrivningar. Affär för att köpa mat till turen finns i närheten.

Program

Dag 1

Första cykeldagen tar du dig huvudsakligen fram på mindre grusvägar men du kan även välja att cykla längs några fina stigar. Landskapet är en blandning av ängs- och åkermarker med betande djur och röda stugor och fina skogsområden med spegelblanka sjöar. Det finns även intressanta sevärdheter för dig som vill uppleva lite kultur. Den föreslagna sträckan dag 1 är ca 30-35 km. Vi tipsar om några fina platser för övernattning.

Dag 2

Dag två cyklar du igenom Tivedens Nationalpark där du har möjlighet att göra en vandring för att se mer av områdets spektakulära natur. Här finns även tillfälle till utmanande stigcykling. Drick gott kaffe från det lokala kaféet i Sannerud och kanske unna dig en god pizza på en annorlunda restaurang. Besök Vitsands vackra sandstrand och ta ett bad i Stora Trehörningen. Slå upp tältet vid en mysig sjö och lyssna till vindens sus.

Dag 3

Dag tre tar du dig fram på mysiga grusvägar men kan även utmana dig själv på mindre stigar och skogsvägar. Strosa runt bland mysiga byggnader vid Tivedstorp, vars historia går tillbaka till de finska bönder som kom hit på 1500-talet. Besök naturreservatet Fagertärn där du kan du spana efter områdets kända röda näckrosor och kanske vandra runt sjön. Följ sedan pilgrimsleden Munkastigen mot Olshammar vid Vätterns strand.

Vill du unna dig lite lyx så finns möjligheten att ta in på ett mysigt Bed & Breakfast högklassig restaurang. Du har även chansen till kvällspaddling i Vätterns skärgård.

Dag 4

Det har blivit dags att vända cykeln mot Askersund. Välj mellan att cykla längs Vättern på fina cykelvägar och stanna vid Stjernsunds slott, ett av Sveriges vackraste. Eller ta dig in i skogarna igen och njut av fin grusvägscykling.

Priser

2040 kr per person

I priset ingår; fatbike i fyra dagar, cykelväskor för ram eller/och pakethållare minst 39 liter. Kartor, information om cykelvägar och servärdheter, turförslag. Cykelpump och cykelverktyg.

Skicka ett mejl med önskemål om datum, uppgifter om hur långa ni är (för att få rätt cykel) och om ni önskar hyra ytterligare utrustning. Vi återkommer med information om tillgänglighet.

Tillval

Campingutrustning med tält, sovsäck, sovsäckslakan, liggunderlag, utekök (gas eller sprit, 1 flaska bränsle ingår) med kastruller, tallrik/mugg och bestick för 3 nätter/4 dagar: prisexempel 1400 kr för 2 personer.

”Mini-lyx”: tillbringa sista natten på turen på ett mysigt Bed & Breakfast i Olshammar. Vid ankomst får du avnjuta en 3-rättersmiddag av lokala råvaror och på morgonen finns frukost innan du börjar cykla. Prisexempel 2325 kr för 2 personer.

Fler tillval

Om du vill ut på en länge tur är det enkelt att lägga till ytterligare dagar och vi ger gärna förslag på fina turer.

Tycker du inte om att sova i tält? Titta istället på vårt färdiga cykelpaket med boende, helpension och flera spännande kulturupplevelser inkluderade; Cykeltur längs Vättern och i Tivedens skogar.

Kultur och sevärdheter på turen

Stjernsunds slott, 6 km söder om Askersund, anses vara ett av Sveriges vackraste.

Verner von Heidenstams födelserum kan besökas på Olshammarsgården i Olshammar. Här finns även Birgittakyrkan som grundades av Den Heliga Birgitta, Europas skyddshelgon.

Kullängsstugan, 8 km väster om Askersund, är en vacker timrad byggnad från 1600-talet som visar hur en välbärgad bonde bodde vid den här tiden.

Tivedstorp grundades av finska svedjebönder som kom hit på uppmaning av den svenske kungen på 1500-talet.

Dammtorps hembygdsgård har en fin samling av byggnader som visar gammal byggnadsteknik.

I Sannerud finns ett trivsamt kafé med kaffe från Tivedens Kafferosteri. Vid sidan av finns Luripompa som är en annorlunda restaurang med lokala specialiteter,

Läs mer om Tivedens fina område och Tivedens Nationalpark.