Med fatbike i munkarnas fotspår genom Tiveden

Njut av härlig fatbiking längs Munkastigen, som går genom Tivedens vackra och trollska skogar fram till Olshammar vid Vätterns skärgård.

Cyklarna levereras till Bosjön i Tiveden och härifrån går turen omväxlande på stigar och skogsvägar med korta avsnitt på grusvägar. Cyklingen från Bosjön till Olshammar är ca 15 kilometer lång och blir det jobbigt att cykla i skogen så går det att på flera ställen byta till grusvägsscykling.

Väl framme i Olshammar finns Olshammarsgården där du kan njuta av god mat eller fika. Vill du få med lite kultur under dagen så har både den Heliga Birgitta och Verner von Heidenstam bott här.

Under cyklingen passerar du bland annat den gamla Munkakällan och små tjärnar med namn som Läppapuss och Höstnatten. Från Torremons höjd har du vacker utsikt över Tivedens skogsområden. Ett par kilometer innan Olshammar ligger sjön Södra Asplången där det finns ett vindskydd och möjlighet till ett svalkande bad.

Munkastigens historia går tillbaka till medeltiden då munkarna från Ramundeboda kloster vandrade genom Tiveden till Olshammar för att därifrån färdas med båt över Vättern och fortsätta till klostren i Alvastra och Vadstena i Östergötland.

Praktisk information och boking

Vi möts vid Bosjön i Tiveden och börjar med att ställa in sadelhöjden och lära känna cyklarna. Lite tips och information samt en kartöversikt får ni mer er och därefter är det bara att ge sig iväg. Det är också möjligt att starta turen vid Tivedstorp.

Heldagstur, förslagsvis ca 5-6 timmar ifall ni önskar cykla enkel väg till Olshammar och ta det lugnt längs vägen. Ifall ni vill cykla tillbaka till utgångspunkten vid Bosjön så kan det vara bra med lite mer tid. Då finns möjligheten att även besöka Fagertärn, känt för sina röda näckrosor.

Pris för 2 personer är 1200 kr och för 4 personer 2200 kr. Kontakta oss ifall ni är mer än 4 personer.

Cykelhjälm, lås, mini-pump och insexnyckel samt karta ingår. Lunchpaket kan bokas mot en extra kostnad.

Den här turen är tills vidare endast bokningsbar via mejl. Välkommen att kontakta oss för mer information och bokning.